Internet of Things en de rol van de System Integrator

Een ding is zeker, ’Its all about IoT these days’.

Iedereen is in bepaalde mate bezig met IoT. Is het niet in de vorm van home automation of domotica in de zorg, dansel M2M oplossingen voor optimalisatie van productie, IoT is ‘top of mind’. CIO's hebben IoT op ‘het lijstje’ staan van 2017. Of het nu gaat om gebruikers of toeleverancier van IoT oplossingen, het mag dan ook duidelijke zijn dat IoT voor veel organisaties van toegevoegde waarde is. Wat is nu de rol voor de System Integrator als het gaat om IoT?

De System Integrator

Alvorens we de rol van de System Integrator (SI) in het dynamische speelveld van IoT kunnen bepalen even een korte blik op de SI op zichzelf.

Een organisatie, gespecialiseerd in de planning, coördinatie, bouw, testen, verbeteren en onderhouden van ICT-oplossingen. System Integrators brengen verschillende oplossingen van diverse hard- en softwareleveranciers samen tot een goed samenwerkend geheel.

Uiteraard zijn er SIs in velen vormen, zelfs binnen de IT-sector. Nu ben ik zelf al bijna mijn gehele loopbaan werkzaam bij verschillende SIs, de laatste acht jaar zelfs bij een van de meest vooruitstrevende en toonaangevende van Nederland. Vanuit deze ervaring spreken ligt dan ook voor de hand. De SI is in staat om organisaties te helpen bij het bepalen en opstellen van een IT-visie- en strategie. Hierbij worden eveneens de requirements vanuit de business geïnventariseerd die tevens input zijn voor het opstellen van een functioneel ontwerp. Vervolgens wordt een detail technisch ontwerp opgesteld om daarna over te gaan tot de realisatie en de migratie. Hierna volgen de stappen om over te gaan naar beheer en optimalisatie. Dit is in het (zeer) kort de IT-cycle. Het is nu wellicht wat kort door de bocht maar een complete uiteenzetting van de verschillende fase past wellicht beter in een ander blog.

Het werken voor een SI zie ik als een luxepositie. Als SI zijn we in staat het beste wat de markt ons biedt toe te voegen aan ons portfolio. Op deze manier zijn we werkelijk in staat om oplossingen samen te stellen die aansluiten bij de wens van de klant. Uiteraard heeft eenieder zo zijn voorkeuren, wat dat aangaat zijn we net mensen. In tegenstelling tot hard- en softwareleveranciers (OEM en ISV) kan de SI een objectieve en onafhankelijke positie innemen en enkel het belang van de klant, of de medewerkers van de klant, vooropstellen. Uitgaande van de functionele eisen en wensen van een organisatie worden concepten uitgewerkt waarmee applicaties en data toegankelijk worden gemaakt. De software die hierbij komt kijken alsmede de hardware die hierbij het beste past. De gehele ‘stack’, of een deel hiervan, wordt op basis van ‘best fit’ uitgevoerd.

Integrator Nieuwe Stijl

De rol van de SI is echter veranderd en eigenlijk is de benaming ‘System Integrator’ achterhaald. Met de mogelijkheden die cloud oplossingen vandaag de dag bieden is een cloud-first strategie vaker regel dan uitzondering. SIs bieden tezamen met (public) cloud providers totaaloplossingen. De rol van SI veranderd hiermee naar Cloud Integrator.

Na de cloud ontwikkelingen is nu echter Internet of Things top-of-mind. En laat ik eerlijk zijn, het brengt de innovatieve en pionierende tijd van weleer terug in de IT. De tijd dat we bijvoorbeeld gestart zijn met virtualisatie en de mogelijkheden dat dit met zich meebracht. Het feit dat we met IoT weer ontgonnen kennisgebieden aanboren maakt het nog leuker. De Cloud Integrator heeft met de komst van IoT de mogelijkheid om IoT Integrator te zijn.

IoT Integrator

Wat is nu de rol van de IoT Integrator en waarom zou je die rol moeten invullen? Allereerst is IoT natuurlijk een ontwikkeling die tot de verbeelding spreekt. Met IoT oplossingen is enkel de fantasie de beperkende factor, The Sky isn’t the limit. Dit is gelijktijdig het gevaar. Veelal wordt er vanuit een technische insteek volop gefantaseerd over wat er allemaal mogelijk is met de technieken die IoT ons kan bieden. Het begint echter niet bij de techniek, het begint bij mensen en de organisatie.

ICT-oplossingen helpen ons om doelstellingen te realiseren, zowel als consument als medewerker van de organisatie. Van dag tot dag lopen we tegen zaken aan die we als ‘gewoon’ ervaren omdat we niet anders gewend zijn of geaccepteerd hebben dat het nu eenmaal zo is. De ‘kinderlijke’ aanpak door onszelf de vraag te blijven stellen waarom we bepaalde zaken op een zekere manier doen kan absoluut geen kwaad. Hier komen vanzelf de meest uiteenlopende initiatieven uit voort die gemakkelijk succesvolle IoT initiatieven worden.

Om nu deze initiatieven in een organisatie inzichtelijk te krijgen is er maar één aanpak; Samenwerken. Samenwerking tussen de operationele business en de IT-business. IT moet de ‘uitdagingen’ van de organisatie begrijpen en gezamenlijk moet er vastgesteld worden hoe deze uitdagingen opgelost worden. Uiteraard kan de IT-organisatie de business inzichten geven in de mogelijkheden waardoor deze nieuwe kansen kan creëren.

Laat dit nu net goed aansluiten bij het DNA van de IoT Integrator, op basis van functionele eisen en wensen van een organisatie processen optimaliseren, om uiteindelijk mensen in staat stellen om effectiever en productiever te zijn. De Integrator heeft dit in het verleden ook gedaan, alleen zijn de oplossingen daar niet gevonden in IoT-oplossingen maar in het uitwerken van concepten waarmee applicaties en data op een veilige wijze toegankelijk worden gemaakt. De Integrator is met zijn ervaring in het vertalen van operationele vraagstukken naar technische oplossingen bij uitstek geschikt als IoT Integrator.

Daarnaast heeft de traditionele Integrator nog een kenmerk. Deze is in staat om met het beste wat de markt te bieden heeft, op basis van een multi-vendor beleid, de beste oplossingen te realiseren voor de uitdagingen van de klant. De IoT initiatieven waarbij ik betrokken ben, is er één ding duidelijk, ‘it ain't a one man show’.

Een IoT oplossing bestaat veelal uit vele onderdelen, onderdelen die niet kant en klaar bij een partij klaarliggen. Binnen IoT oplossingen hebben we te maken met bijvoorbeeld sensoren in ‘The Edge’, de ‘IoT platformen’ en het ‘Enterprise’ deel van de oplossing. In een volgende blog zullen de drie hoofdcomponenten; Edge, Platform en Enterprise nader uitgelegd worden. Waar het bij de IoT Integrator om gaat is het feit dat deze het gehele ecosysteem goed moet begrijpen. De IoT integrator is in staat om het beste Edge componenten, IoT Platformen en Enterprise oplossingen samen te brengen teneinde organisaties optimaal te ondersteunen.

Van System Integrator naar IoT Integrator

Ondanks het feit dat het DNA van de traditionele SI grote overeenkomsten heeft met de IoT integrator blijft de transitie niet beperkt tot enkel het aanpassen van de naam. Cloud Integrator wordt je immers ook niet door alleen de naam te voeren. Je moet er ook naar handelen.

Breng om te starten focus aan in hetgeen je als IoT Integrator wil bereiken. Welk IoT segment wordt als eerste bediend? Als B2B SI zijn Consumenten IoT oplossingen waarschijnlijk niet echt voor de hand liggend. Enterprise IoT past wellicht al weer beter bij uw klantenbestand. Of kiest de Integrator voor Workspace IoT. Wanneer de Integrator al geruime tijd ervaring heeft met het ontwerpen en bouwen van workspace oplossingen is dit een goede keuze. Wederom vanuit mijn eigen ervaring sprekende kan ik aangeven dat de workspace, ook wel de digitale werkomgeving, bij uitstek geschikt is om te verrijken met IoT oplossingen. Neem als voorbeeld Ahrend Smart Working Services. Een oplossing die goed past in een flexwerkconcept. Zeker wanneer deze gecombineerd wordt met bijvoorbeeld BAR Workspace Planning van XS2. Oplossingen waarbij de fysieke en digitale workspace samenkomen het leven van medewerkers optimaal ondersteund. Kantoren en meubilair voorzien van sensoren, computerkracht in palm van je hand en zonder dat jij eraan hebt gedacht wordt een meeting locatie voorgesteld elders in het land vanwege filedrukte, weersinvloeden en beschikbaarheid. Zaken die nu al mogelijk zijn, veelal als losse oplossingen beschikbaar. De IoT Integrator speelt hierin de rol als spin in het web, de plaats die van nature past.

Conclusie

De traditionele Integrator, met zijn jarenlange ervaring, is bij uitstek geschikt om IoT te adopteren en zich hiermee te transformeren naar IoT Integrator. Het DNA van de Integrators sluit aan bij hetgeen van de IoT Integrator verwacht wordt. De centrale schakel in het IoT ecosysteem. De definitie van een IoT Integrator is dan ook niet zo veel anders als die van zijn voorganger:

Een organisatie, gespecialiseerd in de planning, coördinatie, bouw, testen, verbeteren en onderhouden van IoT-oplossingen. IoT Integrators brengen verschillende oplossingen van diverse Cloudoplossingen, hard- en softwareleveranciers samen tot een goed samenwerkend IoT oplossing.

Het aanpassen van de definitie is eenvoudig, de transformatie naar IoT Integrator daarentegen ligt iets genuanceerder. Allereerst is het uiteraard een keuze, een strategische keuze. Are you in, or out?

Heb je de keus gemaakt om ‘All In’ te gaan bepaal dan de scope. Er zijn velen IoT oplossingen in verschillende segmenten. IoT gericht op consumenten, industrie, gezondheidszorg of bijvoorbeeld Workspace. De keuze is aan jou. Het belangrijkste advies bij het bepalen van de scope is hetzelfde als voor ieder IoT initiatief;

Think Big, Start Small, Move Fast!

Author: jits.langedijk